Dikke buik, klein brein?

We weten natuurlijk al dat te dik zijn gevolgen heeft voor onze gezondheid. Maar nu blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië (gepubliceerd in Human Brian Mapping) dat overgewicht ook gevolgen heeft voor onze hersenen. Dat betekent niet dat ons brein ook dikker wordt, zoals je misschien zou denken, integendeel: het krimpt!

11 gorilla

Op basis van hersenscans van 96 ouderen werd geconstateerd dat de hersenen van de zwaarlijvigen onder hen gemiddeld zes procent kleiner waren dan de hersenen van hun slankere leeftijdsgenoten. Mensen met extreem overgewicht (obesitas) hadden zelfs een brein dat gemiddeld acht procent kleiner was.

De meest gekrompen hersengebieden waren de temporale en frontale hersenkwab. Dat zijn de gebieden die een grote rol spelen bij het geheugen en het vermogen om te kunnen plannen.  Behalve kleiner, bleek het brein er bovendien ook nog eens veel ouder uit te zien bij de dikkere personen. Een verschil van maar liefst acht tot (bij de obesitaspatiënten) zestien jaar.

Al met al lijkt het onderzoek te suggereren dat overgewicht je brein ouder en kleiner maakt, waarmee de kans op dementie wellicht groter wordt. De uitkomsten ondersteunen eerder onderzoek, waaruit bleek dat mensen met overgewicht op middelbare leeftijd, jaren later een grotere kans hebben om dementie te ontwikkelen. Dus met de feestdagen in het vooruitzicht: wees matig met de oliebollen… ze zijn niet goed voor je bol!

3 gedachtes over “Dikke buik, klein brein?

 1. Haha wat een geweldig bericht! Het is erg interessant, maar ook erg amuserend om te lezen. Respect Marielle. Ook een fantastisch goede foto er bij.
  Liefs,
  Yasemin

 2. Dat is eigenlijk best verontrustend nieuws.

  Ben benieuwd wat hier achter steekt. Bepaalde bestanddelen in de voeding (verzadigde vetten bijvoorbeeld?) die van invloed zijn op stoffen die belangrijk zijn voor het gezond houden van je hersenen?

  Wat denk jij?

  • Dat zou heel goed kunnen. Zeker omdat het hier om ouderen ging. Je zou kunnen veronderstellen dat de te dikke ouderen een leven lang een verkeerd voedingspatroon hebben gevolgd, waardoor de hersenen bepaalde essentiële voedingsstoffen structureel tekort zijn gekomen. Of zou het simpel zo zijn dat een te dik lichaam zoveel voedingsstoffen verbruikt, dat er te weinig voor het brein overblijft?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s