Reiskoorts

Als het buiten regent en hard waait, is het heerlijk alvast plannen te maken voor de volgende vakantie. Ik reis graag en zoveel mogelijk en ik ben niet de enige. Maar waarom eigenlijk? Reizen levert ongemakken op zoals slechte bedden en veel te volle bussen, het weer zit niet altijd mee en je loopt risico’s om beroofd te worden, diarree of erger te krijgen of gestoken te worden door een malariamug. En voor dat alles betaal je meestal ook nog flink. Dus waarom zou je eigenlijk?

Volgens Psychologie Magazine zijn er maar liefst zeven factoren die er voor zorgen dat vakantie goed is voor ons. De eerst ligt voor de hand: rust.  Even uit de tredmolen, geen verplichtingen. En zelfs als je, zoals ik, je vakanties besteedt aan het bezoeken van bezienswaardigheden, rust je nog uit: de crux ligt er in dat de hersengebieden die je tijdens het werk overbelast, in de vakantie uit kunnen rusten. Een tweede gunstig effect van vakantie, is dat je meestal veel meer buiten bent dan op een gemiddelde werkdag.

Een opvallende derde factor is autonomie: in de vakantie word je niet geregeerd door werktijden, treintijden, openingstijden van de supermarkt en deadlines, maar bepaal je zelf voor een groot deel hoe je je dag invult. Zelfs als dat in de praktijk niet helemaal zo is, omdat je bijvoorbeeld met je reisgenoten moet afstemmen, is alleen het gevoel zelf aan het roer van je leven te staan al voldoende voor een heilzaam effect.

Een vierde factor is verbondenheid. In de vakantie heb je meer tijd voor elkaar en kom je sneller tot een goed gesprek dan tussen de dagelijkse hectiek door. Een vijfde reden om op vakantie te gaan, is dat je je tijdelijk bevrijd voelt van het keurslijf. Op vakantie kun je je anders gedragen, andere dingen doen en afwijken van de gebruikelijke gedragsnormen, zonder dat je er later op aangekeken wordt. Een zesde voordeel van reizen, is dat het goed is voor je gevoel van eigenwaarde. Normaal ben je misschien een doorsnee persoon, maar door het reizen stijg je uit boven het alledaagse en kun je je imago, zowel in je eigen als andermans ogen, een beetje opleuken. Ten slotte zorgt reizen er voor dat je jezelf leert kennen op een andere manier, omdat je jezelf begeeft in allerlei nieuwe situaties. Hoewel dat op het moment zelf ook niet altijd even leuk is, geeft het achteraf wel weer mooie verhalen en kun je trots zijn op je zelf.

Reden genoeg om de koffer maar weer te pakken, lijkt mij.

Een gedachte over “Reiskoorts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s