Presteert je brein slechter door mail?

37 brievenbussen

Toen ik begon met werken, nu twintig jaar geleden, kreeg ik mijn eerste e-mail adres. Dat was heel modern: in mijn vriendenkring was er slechts één persoon die al mail had en van onze opdrachtgevers ongeveer de helft. Met die andere helft communiceerden we dus per (vaste) telefoon, fax of brief. Offertes kon je niet een uur voor de deadline nog even mailen, maar moest je twee of drie dagen van tevoren versturen, om rekening te houden met vertraging  van de post en interne verwerking. Hoe anders was dat slechts een paar jaar later…

363 nagels

Nu is e-mail alweer bijna ouderwets. We communiceren via facebook, yammer, whatsapp, instagram enzovoorts. Maar voor zakelijke doeleinden blijft e-mail toch nog wel heel handig. Maar is het eigenlijk gezond voor ons brein?

Reactieve informatieverwerking

Je zou kunnen zeggen van niet. Een volle inbox bevat meestal berichten over heel veel verschillende onderwerpen. Dat betekent steeds schakelen naar iets anders en snel reageren – want men verwacht ook meteen antwoord: je kent het wel, mensen die na een uurtje komen vragen of je hun mail al gelezen hebt…

Dat snelle reageren is iets wat ons brein prima kan, maar wat schadelijk is als we dat te veel doen. Hoogleraar Theo Compernolle stelt dat alle moderne media er voor zorgen dat onze hersenen reactief worden. En omdat reactief verwerken van informatie net zo goed energie en ruimte kost in ons brein, gaat dit ten koste van dieper gaande verwerking van informatie. We onthouden minder goed, denken minder goed na over zaken en komen minder tot vernieuwende inzichten. Slecht nieuws dus…

Tp62MijnExcuus-300x300

Je brein niet in verleiding brengen

Hoe zorg je dan dat je minder reactief gaat reageren op mails en andere internetprikkels? Veel deskundigen op het gebied van timemanagement geven aan dat je beter een of twee keer per dag, op vaste tijdstippen, je mail kunt checken. Dat werkt dan natuurlijk alleen als je tussen die tijden door niet kunt zien dat er mail is – mailbox uit en automatische meldingen ook dus. Want zeker weten dat je reactieve brein anders tóch in de verleiding gebracht wordt om te gaan kijken. Elke mail of app triggert ons dopamine gestuurde beloningssysteem immers, dus een like op je facebookpagina geeft letterlijk een lekker gevoel.

1920_facebookbrain-696x464

Nadeel van het opsparen van je mails is dan weer dat je je dan overrompeld kan voelen door de grote hoeveelheid. Regelmatig checken kan het behapbaar houden, wat uit onderzoek onder werknemers bevestigd wordt. Afhankelijk van het aantal mails dat je per dag ontvangt, zul je dus naar een ideale kijkfrequentie moeten zoeken.

Belast het brein niet met wachten

Zelf heb ik het een tijdje geprobeerd met vaste tijden en bij mij werkt het wel voor een groot deel. Ik bekijk mijn werkmail meestal ook niet na werktijd en nooit op vrije dagen. Maar tussendoor een voorbijkomend mailtje beantwoorden, doe ik toch nog steeds wel.

Een goede tip die mij het proberen waard lijkt is het instellen van een ‘wachten op’ map. Vaak verstuur je iets waar je reacties op moet krijgen, voor je verder kunt. Mij geeft het altijd veel onrust om steeds te onthouden dat dat nog moet. Dat is belastend voor het brein. Als je al dit soort mails bcc naar jezelf stuurt en dan eenmalig een regel instelt dat alle binnenkomende mails met jouw adres als afzender in deze map terecht moeten komen, dan hoef je dat zelf niet meer te doen. Lijkt me wel handig!

1 Comment

  1. Klopt wel wat beteft mail checken. Het tweede gedeelte gaat ook zeker op. Als je veel mail met vooral vragen krijgt zul je deze toch willen beantwoorden. Ik heb ingesteld dat mails waarin ik in de ‘cc’ sta, niet beantwoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s