Doe eens iets anders

De titel van deze website – BreINvloed – is een samentrekking van brein en invloed. Dit omdat je brein invloed heeft op jou en jij op je brein. Want het werkt twee kanten op, al verschillen wetenschappers wel van mening over wat het zwaarste weegt. De ene stroming gaat er van uit dat het brein bepaalt wie je bent en welk gedrag je vertoont, waarbij het bestaan van een vrije wil zelfs in twijfel getrokken wordt. De andere stroming propageert juist de maakbaarheid van het brein, waarbij je hersenen je hele leven door blijven veranderen, in reactie op je omgeving.

Ervaringen vormen je brein

De waarheid zit waarschijnlijk, zoals zo vaak, ergens in het midden. Ja, in je DNA zijn bepaalde dingen vastgelegd die bepalend zijn voor je gedrag, maar dat betekent niet dat dat álles bepaalt. Het vormt meer een kader, waarin je nog heel veel kunt leren en aanpassen. En dat doe je je hele leven: het brein maakt levenslang nieuwe cellen aan, waardoor je levenslang kunt bijleren. Dat doe je vooral door ervaringen op te doen: elke nieuwe ervaring verandert de structuur van je hersenen. Een nieuw pad wordt gevormd of een oude uitgedooft.

258 patroon

 

Dat betekent in feite dat je brein er gisteren anders uit zag dan vandaag. En dat veranderde brein zorgt er weer voor dat je je vandaag net wat anders gedraagt of een andere keuze maakt dan je gisteren zou doen. Wat weer invloed heeft op je hersenen…  het cirkeltje is rond!

99f2231b2f593925f22ed1b5b38e433b

Doe eens iets anders

Eén van de dingen die je zelf kunt doen om je brein in topconditie te houden, is het opdoen van nieuwe ervaringen. Daag jezelf uit, onderneem nieuwe dingen, neem eens een andere route naar je werk of eet iets wat je niet kent. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn, als het maar iets anders is. Het houd je brein fit en maakt je gelukkig. En bedenk: na het lezen van dit blog ziet jouw brein er weer anders uit dan het was…

ervaringen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s