Leergierig

Eén van de belangrijkste overlevingsmechanismen voor de mens (en ook alle andere dieren trouwens) is leren. Als we niet ons hele leven zouden leren, dan zouden we ons niet goed kunnen aanpassen aan de voortdurend veranderende overleving en zouden fouten ons fataal worden.

fokke-sukke-leren

Gelukkig leren we elke dag. Dat gaat vanzelf en daar hoeven we niets extra’s voor te doen. Maar als we ons zelf een bepaald leerdoel stellen, bijvoorbeeld een nieuwe taal leren of een beroep, dan gaat dat meestal niet vanzelf en moeten we wél actief extra dingen ondernemen om te leren. Vaak gaan we dan naar school, omdat we gemotiveerd zijn om ons leerdoel te behalen en daar ondersteuning bij willen.

Maar in de praktijk van het onderwijs is het helaas niet zo dat elke leerling elke dag naar school komt met het verlangen te leren. De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) stelt zelfs dat scholieren nergens ter wereld zo ongedisciplineerd en ongemotiveerd zijn als in Nederland.

Toekomst motiveert niet

Of dit inderdaad zo is, is natuurlijk de vraag, maar feit is wel dat het onderwijs niet altijd zo is ingericht dat het jonge mensen in de leeftijd van zestien tot drieëntwintig – de leeftijd waarop we gemiddeld genomen bezig zijn met het leren van een beroep  – optimaal motiveert. Het brein van mensen in deze leeftijdsgroep is nog niet uitontwikkeld: de pre-frontale cortex, het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor onder meer vooruit kunnen kijken, is nog niet ontwikkeld. Het idee dat leerlingen gemotiveerd worden doordat zij werken aan hun toekomst, is daarom wat discutabel, zij overzien hun toekomst nog helemaal niet. Er is dus wat meer nodig dan alleen het benadrukken van het belang van een goede opleiding voor de toekomst.

schoolkinderen

Emoties en motivatie

Eén van de dingen die je als docent kunt doen om de motivatie van je student te verhogen, is het inspelen op emoties. Emoties spelen een cruciale rol bij leren. Het gebied in de hersenen waar emoties verwerkt worden, raakt aan het gebied waar het geheugen zetelt, waardoor het opwekken van emoties het geheugen activeert. Een heel krachtige emotie bij leren is nieuwsgierigheid.

Nieuwsgierigheid wordt wel omschreven als een cognitief gemis, dat voortkomt uit een ervaren gebrek aan kennis of begrip. Je voelt als het ware een interne drang om iets te willen weten of begrijpen. Een goede docent beloont daarom de nieuwsgierigheid van een student, bijvoorbeeld door studenten die vragen stellen, eigen initiatief tonen of een onderzoekende houding laten zien, positieve feedback te geven. Hoe nieuwsgieriger, hoe meer gemotiveerd om (nog meer) te leren, je wordt vanzelf leergierig. Beter kan niet, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s