Shinrin-yoku

Na een lange, warme zomer, is sinds een paar weken een ongewoon warme en zonnige herfst aangebroken. Warme, zonnige dagen die uitnodigen om naar buiten te gaan. Natuurlijk heerlijk om een terrasje te pakken, maar nog beter is het om het bos in te gaan.

13 bladeren.jpg

In Japan beschouwen ze een boswandeling als de beste manier om bij te komen van de dagelijkse stress. Ze hebben er zelfs een speciale term voor: shinrin -yoku, oftewel ‘bosbaden’. Zo’n bosbad heeft allerlei heilzame effecten, zoals het feit dat onder andere je bloeddruk verlaagt, je hartslag lager wordt en de productie van stresshormonen afneemt. Je immuunsysteem wordt er sterker van en je gevoel van welzijn groter.

 

Dit is niet zomaar een verzinsel van de Japanners. Uit onderzoek dat gedaan werd aan de andere kant van de wereld, namelijk door de Stanford Universiteit, kwamen vergelijkbare effecten naar voren. In het onderzoek werden twee groepen wandelaars onderscheiden. De ene groep ging negentig minuten wandelen in het bos, de andere groep wandelde negentig minuten in stedelijk gebied. Achteraf werd aan iedereen een aantal vragen gesteld. De boswandelaars hadden minder negatieve, zich herhalende gedachten over zichzelf dan de stadsmensen. Juist dit soort hardnekkige, negatieve gedachten over jezelf zijn indicatief voor een grotere kans op depressie.

Afbeeldingsresultaat voor bos loesje

Zo’n bosbad is nog niet zo’n gek idee dus: je gaat positiever over jezelf denken, je stressniveau neemt af en je voelt je lekker. En over het algemeen is een bos nog gratis ook… dus wat let je?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s