Instant kopje geluk

Drugs, daar houd je je verre van, toch? Grote kans dat dit niet helemaal waar is en dat je je dagelijks overgeeft aan een wereldwijd verspreide verslaving: koffie! Of je nou gaat voor een nespresso, hippe latte met sojamelk of gewoon een ouderwets kopje filterkoffie, het maakt niet uit, we zijn massaal verslaafd aan cafeïne. Niet voor niets is koffie na olie het meest verhandelde product ter wereld. Maar waarom zijn we er zo dol op? Wat doet koffie eigenlijk met je brein?

12 cappucino

Energieker en gelukkiger

Koffie maakt dat we de dag makkelijker door komen, want het maakt ons minder moe en geeft ons een gelukkiger gevoel. Dat laatste komt doordat de cafeïne zorgt voor de aanmaak van adrenaline en dopamine, stofjes die zorgen dat je energie krijgt en blij wordt. Een kopje instant geluk dus…

Al stuiterend van energie en geluk, is je brein bovendien voor langere tijd minder moe. Dat werkt als volgt: gedurende de dag bouwt zich in je brein een steeds grotere hoeveelheid adenosine op. Een stofje dat zorgt dat je hersenen moe worden en uiteindelijk, aan het eind van de dag, willen gaan slapen. Cafeïne heeft een vergelijkbare structuur als adenosine, waardoor het in je brein de plek in kan nemen van adenosine. Alleen wordt je daar dan niet moe van, maar juist het tegenovergestelde, je bruist weer van energie. In onderstaand filmpje wordt het snel en duidelijk uitgelegd.

Steeds meer nodig

Nadeel van deze oppepper is dat je brein er aan went en extra adenosinereceptoren gaat aanmaken. Dan heb je dus steeds meer koffie nodig om hetzelfde effect te bereiken. Dus doseer je koffie een beetje over de dag en drink er niet te veel van. Drie koppen per dag schijnt de optimale hoeveelheid te zijn en dan vooral op tijdstippen dat je niet van nature al heel actief bent – dus juist niet ’s ochtends als je aankomt op je werk, maar wat later in de ochtend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s