Dikkere buik, dunner brein

We weten natuurlijk al dat te dik zijn gevolgen heeft voor onze gezondheid. Hart en bloedvaten leiden er onder, het risico op diabetes neemt toe en je botten worden zwaarder belast. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt bovendien dat ons brein ook te leiden heeft onder overgewicht. Dat betekent niet dat ons brein ook dikker wordt, zoals je misschien zou denken, integendeel: het krimpt!

Op de universiteit van Californië werden hersenscans van een groep zeventigers bestudeerd. Uit deze studie bleek dat de hersenen van de zwaarlijvigen onder hen gemiddeld zes procent kleiner waren dan de hersenen van hun slankere leeftijdsgenoten. Mensen met extreem overgewicht (obesitas) hadden zelfs een brein dat gemiddeld acht procent kleiner was.

306 neushoorns

De meest gekrompen hersengebieden waren de temporale en frontale hersenkwab. Dat zijn de gebieden die een grote rol spelen bij het geheugen en het vermogen om te kunnen plannen.  Behalve kleiner, bleek het brein er bovendien ook nog eens veel ouder uit te zien bij de dikkere personen. Een verschil van maar liefst acht tot (bij de obesitaspatiënten) zestien jaar.

Uit ander onderzoek komt naar voren dat die veroudering vooral te maken heeft met een afname van de hoeveelheid witte stof in de hersenen. Onze hersenen bestaan uit witte en grijze stof, waarbij de grijze stof bestaat uit de cellichamen van de hersencellen en de witte stof uit de uitlopers van deze cellen. Aantasting van de witte stof leidt tot motorische problemen, dus bijvoorbeeld moeite met lopen of spreken.

Ook zijn er diverse onderzoeken die een verband leggen tussen zwaarlijvigheid en dementie en lijkt het beloningssysteem in ons brein verstoord te raken als je dikker bent. Hierdoor ontstaat een grotere gevoeligheid voor verslavingen, bijvoorbeeld aan eten…

11 donuts

Al met al redenen genoeg om de weegschaal in de gaten te houden en wat te minderen met suiker, vooral gezonde vetten te eten en genoeg te bewegen en te slapen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s