Fika – het Zweedse breingeheim

Moe en uitgeblust thuis komen na weer een lange dag werken – we maken het allemaal mee. Continue stress lijkt er tegenwoordig bij te horen, maar ons oerbrein is daar helemaal niet op ingesteld. In vroeger tijden hadden we stress als we bedreigd werden door een aanstormende mammoet of iets dergelijks, waar ons brein met een ‘fight’- of ‘flight’ reactie op reageerde. Als we het er levend afbrachten, kwam ons brein weer tot rust en konden we weer wat op adem komen in onze grot. Maar zo gaat het tegenwoordig niet meer, stress is er bij veel mensen de hele dag, waardoor ons brein niet meer tot rust kan komen. Maar, er is hoop. Althans, in Zweden lijkt men de oplossing gevonden te hebben: fika!

29 kanelbullar

Fika betekent een koffiepauze, vaak met iets lekker zoets er bij. Volgens de Zweedse koffieproducent Gevalia spendeert een Zweed gemiddeld 33 werkdagen per jaar aan dit fenomeen. Dat betekent twee à drie keer een fika per (werk)dag. Verspilling van tijd?

20190308_183837

Nee, studies hebben aangetoond dat mensen die geregeld pauzeren, niet minder werk verzetten. Integendeel, men gaat efficiënter werken, de creativiteit neemt toe en het is ook nog goed voor de sociale relaties op het werk. Want een fika wordt samen genoten met collega’s en er wordt bij voorkeur niet te veel over het werk gepraat – wat maakt dat het anders is dan een ‘gewone’ koffiepauze. Ontspanning is het toverwoord.

Of er echt een causaal verband is tussen fika en minder stress of tussen fika en een hogere productiviteit, moet nog bewezen worden. Maar het is sowieso fijn voor je brein en daarmee goed voor ons welbevinden, dus misschien moeten we het Zweedse voorbeeld volgen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s