Geef je brein even vrij

Gisteren is officieel mijn vakantie begonnen. Dat fijne vooruitzicht heeft als het goed is voor een extra dopamine boost gezorgd in mijn brein, dus het grote genieten kan beginnen!

vakantie loesje

Maar vakantie draait niet alleen maar om je goed voelen doordat er prettige stofjes vrij komen in je hersenen, je wordt er ook nog eens creatief door. Dat komt doordat de focus even een paar weken op andere zaken ligt dan werk. Je brein krijgt dan de ruimte om oude herinneringen op te halen en nieuwe verbindingen te leggen tussen oude en nieuwe informatie. Associaties die je eerder niet zou maken of die diep zijn weggestopt door de waan van de dag, komen weer tot leven. Even een frisse wind door je hersenpan, als het ware.

windsurfer

En dan zorgt het vrij geven van je brein er ook nog eens voor dat je de goede keuzes blijft maken, want een voortdurende sterke gerichtheid op een bepaalde zaak leidt op de langere termijn tot impulsieve en vaak minder verstandige beslissingen. In een onderzoek moesten mensen urenlang moeilijke taken vervullen, met als gevolg dat zij de langere termijn uit het oog verloren en sneller voor pleziertjes op de korte termijn kozen. Dus even snel een patatje scoren bij de snackbar in plaats van zelf een gezonde maaltijd koken.

03 frietjes

Dat moeten we niet hebben, toch…. Dus ja, mijn brein en ik nemen even vrij. Mocht dat leiden tot creatieve inzichten of plannen, dan hoor je van me!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s