Burn out en balans

Eén op de zes werkende mensen krijgt te maken met een vorm van burn out. Met deze uitspraak benadrukte Charlotte Labee de ernst van het fenomeen burn out tijdens een workshop die ik laatst volgde. Recent onderzoek van TNO bekrachtigt haar uitspraak: in 2017 kampte 16,1 procent van de werknemers met burn out klachten. In 2007 was dat nog 11,3 procent.

Dat is niet niks. Van elke vijf à zes werknemers is er dus iemand die leidt aan symptomen van burn out. Dat betekent dat je structureel zoveel last hebt van je klachten, dat deze je dagelijkse (werk)leven verstoren. Je kampt structureel met problemen als slecht slapen, concentratieproblemen en emoties die alle kanten op vliegen. In je hoofd voelt het als chaos, je piekert en kunt niet meer genieten van leuke dingen. Ook fysieke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn en vermoeidheid steken de kop op, doordat de algehele weerstand vermindert. Kortom, je bent je leven niet meer de baas…

Wat is burn out?

Burn out is een vorm van emotionele uitputting, die ontstaat doordat de eisen die de omgeving stelt, langdurig te hoog zijn, waardoor iemand voortdurend over zijn of haar mentale of lichamelijke grenzen heen gaat. Als een elastiekje dat zo ver opgerekt wordt, dat hij niet meer terug veert naar zijn oorspronkelijke toestand en bijna dreigt te knappen. 

20190729_153942

 

Komt burn out door te veel stress?

Vaak wordt gedacht dat stress de grote boosdoener is die er voor zorgt dat je elastiekje te ver uitgerekt wordt, maar dit is te simpel gedacht. Stress hoort bij het leven en is normaal en zelfs noodzakelijk, op voorwaarde dat de stress afgewisseld wordt met periodes van ontspanning. Pas als de stress chronisch wordt, komt je elastiekje te veel onder spanning te staan. Dan ontstaan vele lichamelijke en psychische klachten, die maken dat je belastbaarheid afneemt: je raakt overspannen. Doe je dan niets om je situatie te veranderen, dan ligt een burn out op de loer. Maar kun je er wel iets aan doen eigenlijk?

20190729_153913

Balans in je brein

Gelukkig kun je inderdaad iets doen. In de workshop van Charlotte Labee maakte ik kennis met het door haar ontwikkelde ‘brain balance’ concept. Dit concept gaat uit van de gedachte dat burn out een disbalans is in je hersenen, die je kunt voorkomen door juist te zorgen voor een goede balans. Dit bereik je door je brein in balans te brengen door te zorgen voor goede voeding, voldoende rust en beweging enerzijds en het beperken van langdurige negatieve stress anderzijds.

20190729_153830

Hoe houd je je elastiekje veerkrachtig?

Een burn out is een serieuze aanleiding om te onderzoeken hoe jij je leven kunt aanpassen om je elastiekje niet nog eens te laten knappen. Maar nog beter is het om preventief te zorgen dat je elastiekje blijvend veerkrachtig is. Niet wachten tot het fout gaat, maar je brein op tijd in balans brengen. Over de verschillende factoren die hier een rol bij spelen, schrijf ik op deze site. Dus blijf me volgen – een eerste stap naar een veerkrachtig elastiekje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s