Wie zorgt voor vitale werknemers, jij of je baas?

Vitaliteit en gezondheid – niemand kan zonder, maar toch zijn veel mensen chronisch gestresst en overbelast, waarbij een gevoel van vitaliteit ver te zoeken is. Een gezonde levensstijl schiet er vaak bij in door gebrek aan tijd of motivatie: gezond leven vraagt immers om keuzes die op de langere termijn voordeel opleveren, maar op de korte termijn niet altijd meteen het meest aantrekkelijk lijken. Bijvoorbeeld als je later dan gepland uit je werk komt en je je te moe voelt om nog te gaan sporten. Op de korte termijn lonkt de bank met een glaasje wijn, in plaats van het besef dat je je op de langere duur fitter voelt als je wél gaat sporten. De bank wint…

376 inschenken

Wie is verantwoordelijk voor jouw levensstijl?

Maar ben je zelf helemaal verantwoordelijk voor het maken van de juiste keuzes? Of is je werkgever ook aan te spreken op jouw manier van leven? Persoonlijk denk ik dat je als individu de verantwoordelijkheid draagt voor je eigen leven en de keuzes die je maakt, maar dat werkgevers wel degelijk een zorgplicht hebben hierbij, door hun werknemers beter in staat te stellen een gezond leven te leiden – tijdens én na werktijd.

Ik ben niet de enige die dat denkt. Uit onderzoek blijkt dat 53% van de werknemers een persoonlijk budget bij voorkeur uitgeeft aan vitaliteit, sport en ontspanning, in plaats van aan opleiding of coaching. De meerderheid (76%) vindt het belangrijk dat hun organisatie geld en tijd besteedt aan de gezondheid en vitaliteit van medewerkers. Een op de vijf stelt zelfs de leidinggevende medeverantwoordelijk voor hun ongezonde leefstijl.

Wat kunnen je werkgever en jij doen?

Er vanuit gaande dat jij zelf uiteindelijk de beslissingen neemt, is opleggen natuurlijk niet de bedoeling. Maar er zijn genoeg dingen die een werkgever kan doen om je gezondheid te bevorderen, denk bijvoorbeeld aan

  • Een gezond voedselaanbod in de kantine
  • Stimuleren van wandel- of stavergaderingen
  • Korting geven op de sportschool of zelf sportactiviteiten aanbieden
  • Maatregelen treffen om de werkdruk te reguleren
  • Zorgen voor frisse lucht en planten op je kantoor

Zelf kun je verantwoordelijkheid nemen door bijvoorbeeld op tijd je pauzes te nemen, de trap te nemen in plaats van de lift, geen suiker meer te nemen in je koffie en je agenda realistisch in te plannen. Wat doe jij al?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s