Geluk op een breinvriendelijke werkplek

Er zijn verschillende factoren die ons werkgeluk beïnvloeden, zoals de mate waarin we ons via ons werk kunnen ontplooien en de kwaliteit van de contacten die we op het werk hebben. Een factor die vaak wat onderbelicht wordt in de literatuur, is het effect van de fysieke werkomgeving. Vaak moeten we werken in open ruimtes, met veel geluid en beweging, weinig groen en een slecht klimaat. Dat vindt ons brein niet prettig.

Slecht kantoor verlaagt je productiviteit drastisch

Volgens breinwetenschapper Theo Compernolle verlagen slecht ontworpen kantooromgevingen de productiviteit met maar liefst dertig tot vijftig procent. Door het brein bloot te stellen aan een voortdurende stroom van prikkels in de vorm van bellende en lopende collega’s en andere geluiden, creëer je voor je brein een continue stress-situatie, met alle gevolgen van dien. Ook train je je brein in het steeds maar ad hoc reageren op allerlei zaken, waardoor je niet in staat bent je goed te concentreren en dat is slecht voor je prestaties.

Breinvriendelijke inrichting

Een goed kantoor kent daarom verschillend ingerichte ruimtes, die tegemoet komen aan de behoeftes van ons brein. Om te kunnen concentreren moeten er afgeschermde ruimtes zijn die auditieve en visuele prikkels zoveel mogelijk buiten houden. Daarnaast zijn er ruimtes nodig waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar technologie is om samen te werken en ruimtes waar mensen hun brein even rust kunnen geven van het werk. Dat kan via stilte, zoals een meditatieruimte, of via sociaal contact, zoals een kantine of spelruimte.

Gelukkig worden van je werkplek

Gisteren was ik op bezoek bij een bedrijf waar ze dat helemaal begrepen hebben, Rever Interieurprojecten in Utrecht. Zij deden hun poorten open in het kader van de week van het werkgeluk, wat voor hen valt of staat met een prettig ingerichte werkplek. Toegegeven, als interieurexperts hebben ze een streepje voor, maar het zou een goede zaak zijn als meer bedrijven hun kantoor op zo’n speelse, afwisselende en breinvriendelijke manier zouden inrichten.

Stilteplekken en kantoortjes met verschillende interieurstijlen, speelplekken met onder andere een biljarttafel en een boksbal, een heuse kroeg en overal veel kleur en origineel materiaalgebruik. Maar ook een volledig ingerichte keuken, een plek waar je je kind eventjes kunt laten spelen en een filmzaal waar de klanten onder het genot van een zak popcorn hun ontwerp mogen bekijken. De foto’s die ik gisteren maakte laten het zien: in zo’n omgeving zou je toch voor je lol gaan werken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s