Wat is (werk)geluk?

Deze week is het de week van het werkgeluk. Mooi initiatief om dit fenomeen onder de aandacht te brengen, maar het zou bij werkgevers én werknemers eigenlijk altijd op het netvlies moeten staan. Immers, je brengt een behoorlijk deel van je tijd op je werk door. Bij een werkweek van 32 uur is dat 19% van het aantal uren dat je in een hele week ter beschikking hebt. Dat lijkt misschien niet veel, maar bedenk dan dat je gemiddeld 33% van je week slaapt en dat er dan dus nog 52% tijd over blijft voor al het andere: het huishouden, zorgtaken, administratie, persoonlijke verzorging, reistijd, sociale contacten en ontspanning. Dus het is wel de moeite waard om er voor te zorgen dat je je tijdens dat toch omvangrijke deel van je week dat je op het werk doorbrengt, een beetje gelukkig voelt.

snoepjes a

Maar is werkgeluk dan heel iets anders dan geluk? En wat is geluk dan precies? En waarom is de ene persoon gelukkiger dan de andere?

Er zijn veel verschillende definities van geluk. De Amerikaanse professor Sonja Lyubomirsky definieert het verschijnsel als volgt: ‘geluk is de ervaring van vreugde, tevredenheid of positief welzijn, gecombineerd met een gevoel dat iemands leven goed, zinvol en de moeite waard is.’ Zij stelt dat je geluk voor ongeveer vijftig procent afhangt van je genen en slechts tien procent van je levensomstandigheden. Dat verklaart waarom mensen in heel slechte leefomstandigheden, toch heel gelukkig kunnen zijn. Veertig procent van je geluksgevoel kun je zelf beïnvloeden, volgens Lyubomirsky. Kijk, dat schept perspectieven, ook voor werkgeluk!

In de video hieronder legt de professor het zelf nog even kort uit.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s