Liefde maakt blind

Vandaag is het Valentijnsdag, een mooi moment om eens stil te staan bij wat liefde en verliefdheid eigenlijk is. Plat gezegd gaat het gewoon om een fijne mix van hormonen in je brein, door de evolutie zo geprogrammeerd om er voor te zorgen dat je nageslacht gaat produceren.

20191020_185649

Die chemische reactie die in je brein optreedt, wordt verzorgd door een hele reeks gebieden in ons brein, met name die gebieden die rijk zijn aan dopamine, het stofje dat er voor zorgt dat we ons fijn en lekker voelen – ook wel eens het gelukshormoon genoemd. Het zien van degene waar Cupido zijn pijlen voor ons op gericht heeft, zorgt er voor dat de dopamine rijkelijk gaat vloeien, wat er dan weer voor zorgt dat we die ander nog vaker willen zien.

En is liefde echt blind? Jawel… daar zorgt de amygdala voor. Dit is een hersenkern die een belangrijke rol speelt bij het vormen en opslaan van emotionele herinneringen, zowel positieve als negatieve.

amygdala Verliefdheid zorgt er voor dat de amygdala minder gevoelig wordt voor negatieve emoties, waardoor we de minder goede kanten van onze geliefde niet zo goed meer zien.

De Erasmus Universiteit heeft de afgelopen week in het kader van Valentijn een leuke serie filmpjes gemaakt over liefde en verliefdheid. De playlist vind je hier:

 

En tot slot… maak je niet druk om die chemische fabriek onder je schedeldak, maar geniet er gewoon van!

 

happy-valentines-day-2020-3

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s