Werkgeluk daalt in coronatijd

Werken is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het leven, niet alleen omdat het een behoorlijk deel van je tijd vraagt, maar ook omdat het mede bepaalt wie je bent. Stel je maar eens voor aan een onbekende op een willekeurige verjaardag: grote kans dat jullie na een paar minuten uitwisselen wat voor werk jullie doen. Of zoals Stephen Hawking het formuleerde:

Betekenis in je werk | Werken Aan Welzijn

Het is daarom belangrijk dat we ons werk met plezier doen. Dat plezier noemen we werkgeluk en dat wordt bepaald door een aantal factoren, zoals jezelf kunnen ontwikkelen op je werk en het onderhouden van goede werkrelaties. Ik vroeg me af wat de huidige situatie, waarbij we vanwege de corona maatregelen ineens ons werk heel anders moeten doen, betekent voor ons werkgeluk. Ik zette een online onderzoek op.

Een belangrijke opbrengst van dit onderzoek is dat het werkgeluk is gedaald, sinds de start van de crisis. Degenen die de enquête invulden beoordeelden hun werkgeluk voor de crisis gemiddeld met een 7,6 en daarna met een 6,7. Toch bijna een punt minder.

werkgelukcijfer corona

De resultaten wijzen er op dat veel mensen vooral het directe contact met collega’s of klanten missen. Ook voelt een deel van hen zich minder energiek dan voorheen. Sommigen kunnen vanwege de aard van hun beroep hun werk niet even goed uitvoeren als voorheen, waardoor een gevoel van tekortschieten ontstaat. Ook wordt door sommigen de combinatie met privéleven en minder goede werkomstandigheden thuis genoemd als reden voor het verlies van energie.

Ondanks dit alles is er ook een positieve keerzijde. Niet iedereen ervaart de situatie negatief, sommigen noemen juist ook een veel grotere verbondenheid met collega’s dan ooit te voren. Er is veel meer een gevoel van ‘samen doen’ dan voorheen. Ook wordt genoemd dat er meer ruimte is voor creatieve oplossingen, er wordt minder snel gezegd dat iets niet kan. Mogelijk is hier een verschil tussen mensen die op afstand werken en dus meer vanuit eigen initiatief moeten ondernemen en mensen die – bijvoorbeeld in de zorg – juist op hun werkplek moeten zijn, maar dit kon niet uit de onderzoeksgegevens worden opgemaakt. Wel is duidelijk dat veel thuiswerkers het zelf kunnen indelen van  hun tijd en het niet hoeven reizen (geen files of OV-perikelen) als positief punt ervaren.

Samengevat hier onder de positieve en negatieve kanten van werken tijdens de corona crisis.

werkgeluk corona

Er zitten duidelijk twee kanten aan de medaille. Voor een groep is de situatie bedreigend en staat de kwaliteit van werk en werkgeluk onder druk, een andere groep kan zich juist beter ontplooien vanwege de rust en ruimte die er ontstaan is. Dat laatste is goed voor ons brein, zeker als we de extra tijd aanwenden voor een extra ommetje – op een stille plek natuurlijk.

Meer lezen? Lees het korte onderzoeksverslag HIER. 

15 landschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s