Kerstbreinboost

Het is weer kerst … dit jaar misschien een beetje anders, zonder grote familiediners of feestjes. Maar dat kan ook voordelen hebben: geen boodschappenhectiek, niet die mooie, maar veel te strakke jurk aan en je niet hoeven ergeren aan oom Piet die weer eens te diep in het glaasje heeft gekeken. Maar wat vind je brein eigenlijk van kerst? Tips voor een kerstbreinboost:

Zet je huis vol lichtjes. Je brein heeft licht nodig en dat is in de donkerste tijd van het jaar (net na de kortste dag op 21 december) soms een uitdaging. Verlicht daarom je huis, zorg voor LED lichtjes zodat het daglicht een beetje nagebootst wordt. Zorg alleen dat je ze minstens een uur voor het slapen gaan een beetje dimt of uitzet, want anders heeft je brein niet genoeg kans om voldoende melatonine aan te maken voor een goede nachtrust. Uit onderzoek van Science direct blijkt bovendien dat mensen die veel kerstversiering ophangen, aardiger gevonden worden door anderen en dat degenen die al vroeg hun kerstdecoraties van zolder halen, gelukkiger zijn dan anderen.

Maak lekker eten voor jezelf. Geen uitgebreid kerstdiner met zes gangen, want dat levert niet alleen veel stress, maar ook veel calorieën op, maar kook gewoon iets wat je lekker vindt. Want lekker eten geeft ons brein een dopamine-boost en daar voelen we ons prettig bij. En samen eten met iemand anders, is natuurlijk nog fijner.

Omring jezelf met dierbaren. Het kan nu minder dan normaal, maar breng zoveel mogelijk van je tijd door met degenen die je het liefst bij je hebt. Want sociaal contact is een basisbehoefte van ons brein en is een van de elementen die zorgen voor geluk. Hoewel knuffelen momenteel wat moeilijk is, is een extra kerstknuffel met je partner of huisdier wel een aanrader. Knuffelen zorgt voor de afgifte van oxytocine in je brein, wat stress remt en ons meer verbonden doet voelen met anderen. En kerst is de tijd van verbinding, immers? Als het niet lukt om iemand te zien – ook op afstand kun je de aanmaak van oxytocine stimuleren, dus een (beeld)belletje is ook een prima idee.

Geef cadeautjes. Niet iedereen doet het, maar cadeautjes onder de boom maken je gelukkig. Uit onderzoek blijkt dat ons brein geprogrammeerd is om gelukkig te worden van geven, want het versterkt je contact met anderen. Geven heeft meer invloed op je geluksgevoel dan ontvangen, maar ook het krijgen van een mooi cadeautje is een leuke ervaring en geeft daarmee je brein een dopamine boost. Dus laat de pakketbezorger maar komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s