Focus

We werken thuis en dat heeft als voordeel dat we tussendoor ook even een wasje kunnen draaien of een boodschap kunnen doen. Op zich niks mis mee – heel goed voor je brein om even in beweging te komen en achter je scherm weg te zijn – maar het kan ook een valkuil worden. Te veel tegelijk willen doen gaat ten koste van je concentratie en maakt dat je je werk moeilijker af krijgt. Onderzoek van Intermediair laat zien dat we thuis niet alleen bezig zijn met ons werk:

Intermediair

Uit het lezersonderzoek van Intermediair blijkt dat drie op de vijf thuiswerkers als voordeel van thuiswerken benoemt: ‘tussendoor even andere dingen doen’ (61%). Maar, zo schrijft Intermediair, dat voordeel is tegelijk een valkuil. De respondenten die aangeven thuiswerken niet prettig of helemaal niet prettig te vinden (3%), noemen als belangrijkste reden daarvoor dat thuis te veel risico op afleiding bestaat

Onze neiging om toe te geven aan afleidingen komt voort uit een oeroude respons van ons brein, die ooit cruciaal was voor onze overleving. Het onbewuste deel van je brein is namelijk ingesteld om op prikkels te reageren. Dat was ooit noodzakelijk, maar in onze huidige maatschappij zijn er zoveel prikkels, dat het brein niet meer overal op kan reageren, maar het doet wel dappere pogingen: elk geluidje van je smartphone roept een behoefte op om te reageren. En als je dat doet, dan reageert het brein met een verhoogde afgifte van dopamine, waardoor je bij het volgende piepje meteen weer wil reageren.

We denken dat dat niet zo erg is, dat we prima kunnen multitasken. Sommigen denken zelfs dat vrouwen daar beter in zijn dan mannen, maar de waarheid is dat we dat helemaal niet kunnen. Ervaar het zelf door de test in onderstaand filmpje eens te doen.

Wanneer we denken bezig te zijn met multitasken, zijn we in werkelijkheid bezig met steeds razendsnel van taak te wisselen: van mail naar app, terug naar het stuk dat je aan het schrijven bent … oeps, daar gaat de bel!

Zou jij willen worden geopereerd door een chirurg die tijdens de operatie steeds zijn smart phone checkt?

Deze vraag stelt Theo Compernolle, expert op het gebied van (digitale) stress in de werkomgeving en het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’. Toch doen we dit zelf voortdurend. En dat leidt tot informatieverlies (steeds weer als je van taak wisselt) en kost extra tijd en energie. Om een taak goed te volbrengen, hebben we focus nodig. Of in de woorden van Mark Tigchelaar:

“Focus zorgt ervoor dat je beter presteert én dat je minder stress ervaart

Volgens Mark Tigchelaar kun je de afleidingen die op ons afkomen tijdens het thuiswerken indelen in vier categorieën, namelijk

Om de vier afleiders te weerstaan, is het belangrijk je zoveel mogelijk af te schermen voor externe prikkels. Zet meldingen uit of op stil, ga in een afzonderlijke ruimte zitten of gebruik een koptelefoon en zet zo min mogelijk schermen open op je computer. Als je ideeën of herinneringen krijgt, schrijf ze direct op en parkeer ze. Plan elke dag een blok in je agenda om dit soort ‘breinoprispingen’ te behandelen. Ga je je vervelen tijdens een Zoom-meeting? Het is een goed idee om te tekenen of ‘doodlen’, dat helpt je om informatie beter op te nemen en houd je tegelijk bezig. Geef ten slotte je brein regelmatig pauze om alle prikkels te kunnen verwerken en zorg voor genoeg beweging, eten en drinken. Het brein heeft immers ook brandstof nodig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s