We zitten te veel

Sinds velen van ons thuis werken, gaat het niet zo goed met onze conditie. TNO onderzoek naar onze arbeidsomstandigheden (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden) en constateert dat de gemiddelde Nederlander in vergelijking met de situatie vóór Covid-19 veel meer beeldschermwerk is gaan doen. Vorig jaar werkte ongeveer 69% zes uur of langer op een dag achter een beeldscherm, nu is dat 87%. We zitten ook meer: van gemiddeld ruim 6,5 uur tijdens het werk en ruim drie uur in de vrije tijd naar respectievelijk zeven en vier uur.

Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Dit zogeheten ‘sedentaire gedrag’ wordt in relatie gebracht met verschillende gezondheidsrisico’s, zoals een grotere kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en depressie. Er zou zelfs een grotere kans op voortijdig overlijden zijn. Sedentair gedrag is het uitvoeren van activiteiten die weinig energie kosten, terwijl je zit of ligt, maar niet slaapt. Het is niet hetzelfde als te weinig bewegen: ook fanatieke sporters die in het dagelijks leven veel zitten, lopen gezondheidsrisico’s.

Maar ook ons beweegpatroon staat onder druk. Onderzoek van het RIVM laat zien dat 45% minder is gaan sporten (al is er ook een groep van twaalf procent die juist meer is gaan sporten).

Door het vele thuis werken en het sluiten van sportscholen, zijn veel mensen hun sportroutine kwijtgeraakt en de donkere, regenachtige dagen nodigen niet uit tot een wandelingetje. Maar toch zouden we juist dat wel moeten doen. Want bewegen is heel goed voor je brein: ons geheugen verbetert, onze executieve functies (zoals impulscontrole, planning en aandacht) verbeteren en we worden beter in het onderdrukken van onze reacties op allerlei prikkels uit de omgeving, wat de concentratie ten goede komt. Dus het thuis werken afwisselen met een wandelingetje, maakt je thuiswerktijd ook nog eens effectiever. In onderstaande video geeft Erik Scherder nog eens drie redenen waarom wandelen goed is voor je brein (klik op de foto).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s