Van FOMO naar JOMO

Er zouden mensen zijn die leiden aan FOMO (Fear Of Missing Out), de angst om iets te missen. Deze angst zou voortkomen uit de wens om zoveel mogelijk uit het leven te willen halen en aangewakkerd worden door social media. Als je ziet wat je vrienden allemaal doen en meemaken, wil jij dat ook. Wat bovendien goed past bij onze huidige tijdsgeest, waar alles wel fantastisch en leuk lijkt te moeten zijn. Ons verdriet houden we weg van Facebook, zodat het lijkt of ons leven een aaneenschakeling van leuke dingen is. Een ziekte van deze tijd, volgens de Belgische psychiater Dirk de Wachter. Hij pleit er voor om geluk te zoeken in de gewone dingen van het leven.

En dan is er nu dus corona en missen we collectief ineens van alles en nog wat. Concerten gaan niet door, evenementen worden afgelast, cursussen krijgen een online alternatief of vervallen en we kunnen ook niet op bezoek bij onze ouders, met onze vrienden naar de kroeg, een filmpje pakken of met een latte op een zonnig terras zitten. En of we binnenkort nog op zomervakantie kunnen is ook nog maar de vraag.

07 feest

De ‘gewonigheid’ waar we volgens Dirk de Wachter gelukkig van moeten worden, dringt zich op. Vooral voor de mensen die niet keihard moeten werken, maar een baan hebben die ze thuis kunnen uit voeren, gaan de dagen steeds meer op elkaar lijken. We werken zo goed en zo kwaad als het kan, bellen en appen met dierbaren, koken ons potje en tuinieren wat. Als het kan maken we nog een wandelingetje en we zijn vooral heel veel samen met onze gezinsleden, als we die hebben. Wat doet dat nu met ons brein?

Prikkels en pauzes

Ons brein heeft van nature de drang om te leren en heeft prikkels nodig om goed te functioneren, maar wat wij tegenwoordig nog wel eens vergeten is het feit dat het brein niet is gemaakt om om te gaan met de voortdurende stroom van (online) prikkels en ervaringen die het moderne leven met zich meebrengt.

465 telefoon

Wetenschapper Theo Compernolle pleit (onder andere in zijn boek ‘Ontketen je brein’) er voor om je brein geregeld even een rustpauze te gunnen, waarin je even niets doet. Dus niet bij de bushalte je berichtjes checken, maar gewoon zitten en voor je uit staren – wie doet dat nog, tegenwoordig?

Ontketen je brein - Wetenschap - Boeken - Carmelitana

Zo’n rustpauze is van groot belang voor je brein , zegt Compernolle. Ons brein heeft ruimte nodig om alle informatie die via de zintuigen binnenkomt, te verwerken en op te slaan in ons geheugen. Blijven we continu informatie aanbieden, dan krijgt het brein geen tijd meer om dat goed te doen en gaan we terug vallen op reflexmatig gedrag en zijn we niet meer productief. Verder zijn pauzes cruciaal om creatief te kunnen denken.

Eureka onder de douche

Als je even wat minder input levert, kan je brein als het ware gaan freewheelen en kan het nieuwe neurale netwerken gaan maken. Verbindingen die ineens leiden tot onverwachte ideeën, waar je onder druk nooit opgekomen zou zijn. Je kent het wel – je staat onder de douche, denkt niet speciaal ergens aan en ineens weet je de oplossing voor een probleem. Eureka!

Van FOMO naar JOMO

Dus heb je de luxe dat corona je dwingt tot een lager leeftempo met minder afleiding, laat je brein lekker vrij spelen, wie weet waar dat nog toe leidt. En geniet onderwijl van het niet mee hoeven doen aan alles wat leuk is, oftewel omarm JOMO (Joy Of Missing Out)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s