Gelukkig blijven in tijden van Corona

Werk is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun leven. Behalve dat het voor financiële zekerheid zorgt, brengt werk ook sociale contacten met zich mee, het geeft betekenis aan je leven en biedt kansen om iets te bereiken. Belangrijke zaken, die bijdragen aan je persoonlijke geluk, volgens psycholoog Seligman. Hij ontwikkelde het PERMA model, dat vijf factoren beschrijft, die er voor zorgen dat mensen zich gelukkig voelen.

Afbeeldingsresultaat voor perma model

Maar nu, in tijden van Corona, zit een groot deel van de mensheid ineens thuis. We moeten werken op afstand en spreken collega’s alleen nog via telefoon of Skype.  Dan kan de eenzaamheid toeslaan, als je alleen woont. Of de irritatie, als je ineens juist een heel vol huis hebt met een online werkende partner en kinderen die vermaakt moeten worden en ondersteund moeten worden bij het volgen van onderwijs in de huiskamer … en dan zijn er wellicht nog zorgen om zieke of kwetsbare dierbaren, waar je niet naar toe kunt.  Stress ligt op de loer dus. Hoe zorgen we dan dat ons geluksgevoel niet te veel aangetast wordt?

Structuur in je dag en lief zijn voor je zelf en anderen

Arbeids- en organisatiepsycholoog Paul Kop benadrukt het belang van structuur. Thuis is er niet automatisch een routine, zoals op de werkplek. Zorg daarom zelf voor een structuur waar je je prettig bij voelt en bouw (nieuwe) routines in. Neem gewoon pauze, zoals je dat op je werk ook zou doen. Kop geeft ook aan dat zes uur thuis werken qua intensiteit gelijk staat aan acht uur op kantoor. Dus wees ook niet te streng voor je zelf als het gaat om ‘uren tellen.’ Ten slotte adviseert hij om juist nu aan je sociale netwerk te bouwen en contacten aan te halen, al is het dan op afstand.

Zelf werk ik elke dag een half uurtje in de tuin aan het eind van de middag, om even een frisse neus te halen en wat zonlicht te voelen. Ik probeer het thuis gezellig te maken met extra aandacht voor het eten en daarna tijd voor een bordspel of een goede film. Met kaarsjes aan, natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s