Langer leven – in de Blauwe Zones weten ze hoe het moet!

Langer leven, gezond en gelukkig zijn. En dat simpelweg door je levensstijl aan te passen. Te mooi om waar te zijn? Nee, op sommige plekken op aarde – de zogenaamde ‘Blue Zones’ – lijken mensen hier in te slagen. We hebben het dan over de Japanse eilandengroep Okinawa, de Californische plaats Loma Linda, de stad Nicoya op Costa Rica, het Griekse eiland Ikaria en het Italiaanse eiland Sardinië. Deze ‘blauwe gebieden’ liggen dus verspreid over de aardbol in verschillende werelddelen, maar uit onderzoek van Dan Buettner blijkt dat de mensen in deze gebieden op een vergelijkbare manier leven. Hun levensstijl heeft negen kenmerken:

1) Voldoende beweging op een natuurlijke manier – de blauwe zone mensen putten zich dus niet uit op de sportschool, maar tuinieren en werken in huis zonder al te veel hulpmiddelen. Ze bewegen op een manier die past in hun omgeving.

2) Leven met een doel voor ogen – in Costa Rica noemen ze het ‘plan de vida’: men streeft een doel of passie na en heeft een reden om het bed uit te komen. Mensen die doelen nastreven in hun leven, leven gemiddeld zeven jaar langer.

3) Leven in een lagere versnelling – ook in de blue zones komt stress voor, dat is verbonden met het leven. Maar de bewoners hebben een manier gevonden om hiermee om te gaan, wat de negatieve effecten van stress vermindert en de levensverwachting vergroot. Zo hebben ze op Sardinië een ‘Happy hour’ en denken ze op Okinawa dagelijks een paar momenten aan hun voorouders.

4) Eten voor tachtig procent – wij hebben vaak de gewoonte te eten tot we vol zitten, maar in de blauwe zones weet men dat je moet stoppen als je voor tachtig procent verzadigd bent. Op Okinawa herinnert men zichzelf hier elke dag aan door voor de maaltijd een mantra op te zeggen: hara hachi bu.

5) Plantaardig eten –  lang leven lijkt gekoppeld te zijn aan het eten van veel groenten en bonen en slechts af en toe vlees.

38 bonen

6) Wijn drinken – in de blauwe gebieden drinkt men dagelijks een glaasje rode wijn. Een of twee wijntjes per dag, bij voorkeur bij de maaltijd in gezelschap van vrienden of familie, schijnt gezonder te zijn dan helemaal geen alcohol.

7) Geloven – vrijwel alle honderdjarigen uit de blauwe zones bleken een geloof aan te hangen. Welk geloof maakt niet uit, kennelijk helpt het geloven in iets dat groter is dan jezelf om stress te reduceren

8) Tijd doorbrengen met geliefden – in de blauwe gebieden zet men familie op de eerste plaats. Ouders worden in huis genomen en er wordt geïnvesteerd in de relatie met kinderen

9) Een goede sociale omgeving – sociale netwerken die gezond gedrag bevorderen en omgaan met gelijkgestemden: voor de blauwe zone bewoners is het heel normaal. Een gevoel van verbondenheid met anderen bevordert het geluksgevoel.

Het klinkt allemaal eigenlijk heel logisch, maar veel van deze leefregels zijn voor ons in onze jachtige, individualistische en geïndustrialiseerde maatschappij toch niet vanzelfsprekend. Toch zou het ook hier mogelijk moeten zijn om in elk geval een aantal van deze regels te gaan toepassen. Of we verhuizen allemaal naar een van de blauwe gebieden, dat kan ook natuurlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s