Je vakantiegevoel vasthouden

Ik ben net terug van een mooie reis door Finland. De foto’s zijn bewerkt en de was is gedaan, tijd om het normale leven weer op te pakken. En dat geldt niet alleen voor mij. Zo langzamerhand komt de dagelijkse routine in heel Nederland weer terug: de vakantie is voorbij. Weer tijd om te gaan werken, de kinderen gaan weer naar school, het zomerbuikje moet weggewerkt worden in de sportschool en nu het niet meer zo heet wordt, kan er ook weer eens flink gepoetst worden. Stress en sleur liggen weer op de loer en de vakantie lijkt al snel heel lang geleden.

25 strandspeelgoed

 

Of hoeft dat niet? Kun je dat lome, ontspannen gevoel van de zomervakantie de rest van het jaar blijven voelen?

Vakantiegevoel vasthouden door herinneringen

Psychologe Jessica de Bloom heeft hier serieus onderzoek naar gedaan. Zij ontdekte inderdaad dat mensen zich tijdens hun vakantie heel goed voelen, maar dit goede gevoel na afloop weer snel kwijt raken. Toch is daar volgens haar wel wat aan te doen. Zo geeft ze als tip om positieve vakantie-ervaringen te koesteren. Dit kun je doen door te zorgen dat je regelmatig aan je vakantie herinnerd wordt.

Jessica geeft als tip om in de vakantie een andere shampoo te gebruiken dan thuis. Als je dan thuis die shampoo nog eens gebruikt, ben je onder de douche meteen weer even terug op je vakantiebestemming. Geuren zijn namelijk in het brein nauw verbonden met je geheugen en met emoties.

06 zeep

Andere dingen die je kunt doen om het positieve gevoel weer op te roepen zijn bijvoorbeeld het spelen van muziek die je tijdens de vakantie veel hoorde, het instellen van je favoriete vakantiefoto als achtergrond op het bureaublad van je computer of het verwerken van je ervaringen in een verhaal of fotoboek.

Goed voor jezelf zorgen

Naast het vasthouden van je vakantieherinneringen, spelen er volgens Jessica nog andere factoren een rol, zoals het voorkomen van werkstress, het doorbreken van routines en goed voor je lichaam zorgen. Eigenlijk alles wat sowiewo goed is voor je brein. Natuurlijk kun je ook alvast plannen gaan maken voor je volgende vakantie. Zoals ik al eerder schreef, word je van vakantieplannen maken namelijk heel gelukkig.

loesje vakantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s