Je brein wil een hobby

Sinds de corona-crisis schijnt de verkoop van legpuzzels enorm gestegen te zijn. Voor ons brein is dat helemaal niet verkeerd. Het is jammer dat er een virus voor nodig is dat ons noodzaakt binnen te zitten, maar puzzelen en andere ‘offline’ creatieve bezigheden zijn heel goed voor onze hersenen.53 schilderen

Laat je brein op hol slaan

We hebben meer vrije tijd dan onze grootouders, maar besteden die tijd heel anders. De komst van de tv en later de smartphone en tablets, hebben er voor gezorgd dat er gemiddeld minder gelezen wordt, maar ook minder tijd aan allerlei andere hobby’s besteed wordt. Jammer, want juist handwerken, knutselen met lijm en papier of een lego kunstwerk in elkaar zetten, zorgt er voor dat je brein als het ware kan gaan ‘freewheelen’. Doordat je bezig bent met iets waar je niet continu bij na hoeft te denken, kan je brein terugvallen in wat ook wel de ‘default modus’ genoemd wordt. Een status waarin het brein ongericht kan gaan nadenken – niet gehinderd door allerlei prikkels die voor afleiding zorgen en zonder dat er geconcentreerd nagedacht moet worden over een bepaald probleem.

10 haas

Time out voor je brein

Deze mentale staat kun je beschouwen als een soort time out voor de hersenen. Dit is voor het brein net zo belangrijk als gezonde voeding voor ons lichaam. Door je gedachten vrijelijk te laten dwalen, komt er ruimte voor creativiteit en reflectie. Je kunt herinneringen en gevoelens verwerken, problemen beter oplossen en krijgt makkelijk nieuwe ideeën. Net zoals je soms onder de douche als vanzelf ineens een briljante ingeving krijgt. Bovendien kan het bezig zijn met je hobby ook zorgen voor een gevoel van flow – een gelukzalig gevoel, waarin je tijd en plaats vergeet. Mensen die vaak een gevoel van flow ervaren, zijn structureel gelukkiger dan anderen. Ook leidt creatief bezig zijn tot een positievere stemming en geeft het betekenis aan je dagen. Doe daarom je brein en jezelf een plezier en zoek een hobby, als je die nog niet hebt of besteed meer tijd aan je hobby’s als je ze al wel hebt.

17 schilderen

Een hobby die je brein positief beïnvloedt, voldoet aan een aantal kenmerken. Ten eerste moet het geschikt zijn om in een toestand van flow te komen. Dat betekent dat het een activiteit moet zijn die focus en concentratie vereisen, zoals bijvoorbeeld breien. Verder is het zaak dat je bepaalde handelingen min of meer automatisch kunt verrichten in een bepaald ritme, denk aan het kneden van klei of deeg. Je handen zijn bezig en je brein kan afdwalen. Een hobby waarin je iets concreets maakt, heeft bovendien nog het effect dat je meer zelfvertrouwen krijgt en trots kunt zijn op je producten. Dus zet snel het schildersezel klaar!

50 kwasten

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s