Je brein saboteert je goede voornemens

Vanochtend in de eerste ontbijtsessie van dit jaar hebben we het gehad over goede voornemens. Veel mensen maken ze voor het nieuwe jaar, maar het lukt lang niet altijd om ze uit te voeren. Waarom eigenlijk niet? Er zijn meerdere redenen, maar twee belangrijke zijn dat je brein lui is en dol is op dopamine.

Je brein is lui

Alles wat we zien, horen, denken en doen zorgt er voor dat neuronen in ons brein gaan vuren en met elkaar communiceren. Zien, horen, denken of doen we vaker dezelfde dingen, dan vormen zich neurale paden of netwerken in je brein. Hoe vaker je het pad gebruikt, hoe sterker het wordt. Je kunt het vergelijken met het ontstaan van een olifantenpaadje: een afkorting langs een pad waar veel mensen steeds over heen lopen. De olifantenpaadjes in je brein worden steeds sterker en daar houdt het brein van, omdat het zo efficiënt mogelijk wil werken. Onze hersenen worden overspoeld met prikkels, de hele dag door, dus hoe meer gebruik van gebaande paden, hoe meer ruimte er is voor nieuwe of moeilijke dingen. Dus als jouw goede voornemen is dat je voortaan een keer per week wil hardlopen, dan duurt het even voordat er een pad is gevormd in je brein dat sterk genoeg is. Tot die tijd zal het ingesleten pad van op de bank willen zitten, de voorkeur van je brein genieten. Een kwestie van volhouden dus…

Je brein is een dopaminejunkie

Dopamine is een neurotransmitter die zorgt voor een gevoel van genot en geluk. Het komt vrij bij allerlei activiteiten die fijn zijn, zoals lekker eten, verliefd zijn, naar mooie muziek luisteren of een leuke avond met vrienden. Je brein is van oorsprong zo ontworpen dat hij pijn zoveel mogelijk vermijdt en beloning op zoekt, dus het brein houdt van alles waar dopamine bij betrokken is. Niks mis mee, dopamine versterkt bijvoorbeeld onze motivatie en zorgt er voor dat we makkelijker leren, maar het nadeel is dat dopamine ook vrij komt bij leuke en lekkere dingen die niet goed voor je zijn, zoals het opentrekken van een zak chips of een paar biertjes drinken. Wil je dat afleren en in plaats daarvan leren genieten van snoeptomaatjes en kruidenthee, dan moet je brein de hang naar dopamine weerstaan.

Dan maar geen goede voornemens?

Het feit dat goede voornemens niet altijd lukken, is geen reden om ze niet te maken. Het maken van goede voornemens is een reflectiemoment dat je rust in je hoofd oplevert en meer inzicht in je eigen gedrag en keuzes. Helemaal niet verkeerd. Bovendien kun je de kans dat een goed voornemen wel lukt vergroten, door er met een tegelijk te beginnen en pas als deze in je gedragspatroon is ingesleten, met de volgende. En maak je voornemen zo SMART – mogelijk. Niet iets vaags als ‘ik wil gezonder eten’, maar ‘ik wil alleen nog op zaterdag een koekje bij de koffie ’s avonds eten’.

Doelen stellen met de SMART-methode

Ook meedoen aan de ontbijtsessies?

Je kunt je nog inschrijven voor de komende zeven weken, je betaalt per keer 5 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s