Zitten is het nieuwe roken

Afbeeldingsresultaat voor zitten

In de oertijd waren we voortdurend bezig met jagen of verzamelen, maar tegenwoordig zitten we veel en graag – lekker onderuit in onze comfortabele stoel voor de tv, met een drankje in de hand in de kroeg of achter de pc op het werk.

02 zithoek

Is dat nu een goede ontwikkeling in de evolutie? De nieuwste inzichten uit de wetenschap wijzen er op dat dit niet zo is: zitten wordt zelfs gezien als het ‘nieuwe roken’. Dat roken (of je het nu staand of zittend doet) weinig oplevert voor de gezondheid van jezelf en je omgeving, weten we inmiddels. Maar zitten? Moeten we dan de hele dag gaan staan?

We zitten meer dan andere Europeanen

Uit onderzoek van onder andere het RIVM blijkt dat de gemiddelde Nederlander zeker niet de hele dag staat. Een doorsnee Nederlander zit 8,7 uur per dag en jongeren (tussen 12 en 20 jaar) zelfs 10,4. Daarmee hebben Nederlanders het meeste zitvlees van alle Europeanen. Zo zit ongeveer 10% van de Portugezen meer dan 7,5 uur per dag, tegenover ruim 32% van de Nederlanders. Bekijk hier maar eens de feiten.

Kans op ziektes en voortijdige sterfte door te veel zitten

Het advies voor een gezond leven is vier uur zitten per dag… dat is dus minder dan de helft van wat je nu waarschijnlijk doet. Maar waarom is dat nu zo’n probleem, dat zitten? Lang zitten vergroot de kans dat je vroegtijdig sterft. Onderzoek door de Vrije Universiteit van Amsterdam wijst uit dat mensen die elf uur of meer zitten per dag, een veertig procent grotere kans hebben om vroegtijdig te overlijden. Te veel zitten kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type II, problemen met spieren en gewrichten en hart- en vaataandoeningen. Dat komt doordat het lichaam tijdens het zitten vet en suiker uit het bloed minder goed verwerkt, wat wel gebeurt als je beweegt.

64 stoel

 

Nog meer sporten?

Moeten we dan allemaal (nog) meer naar de sportschool? Volgens de beweegnorm zou je als volwassene 2,5 uur per week matig intensief moeten bewegen. Als je matig intensief beweegt gaat je hartslag omhoog en versnelt je ademhaling. Dat bereik je bijvoorbeeld door te fietsen, te wandelen, de trap te lopen, volleybal of badminton te spelen of de ramen te zemen. Daarnaast schrijft de beweegnorm nog voor om twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, zoals tennis, hardlopen, pilates, dansen of fitness. Behalve voor je lichaam, is beweging ook belangrijk voor je brein. De hersenen worden beter doorbloed en er vindt een toename plaats van verschillende belangrijke stofjes, zoals serotonine. Dit speelt een rol bij je humeur en je zelfvertrouwen.

89 renners

 

Maar ondanks dat je misschien vier keer in de week naar de sportschool gaat en daarmee aan de beweegnorm voldoet, kun je urenlang zitten hiermee toch niet compenseren. Na langer dan drie uur zitten treden er namelijk al veranderingen op in je lichaam die schadelijk kunnen zijn. De doorbloeding naar je hersenen en benen neemt bijvoorbeeld af, je bloedvaten kunnen minder goed werken en dat zorgt ook weer voor een hogere bloedsuikerspiegel.

Elk half uur van je stoel af

Volgens TNO is het belangrijk elk half uur even een paar minuten te staan, zodat je benen actief worden. In je benen bevinden zich de grootste spieren van het lichaam, dus het bewegen van je benen zorgt dat de stofwisseling op gang komt en vet en suikers beter worden opgenomen. Daar word je ook nog eens slanker van! Dus zet die film elk half uur even op pauze, ga op je werk elk half uur een kopje thee halen – of naar het toilet om al die thee er weer uit te laten  –  en probeer nooit langer dan twee uur achter elkaar te zitten.

39 muntthee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s